- ανθονόμος
- Γένος κολεοπτέρων εντόμων της οικογένειας των κουρκουλιονιδών. Στην Ευρώπη ζουν περίπου 30 είδη. Το μήκος του σώματός τους είναι 5-7,5 χιλιοστά και το χρώμα τους κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Τα κυριότερα από τα είδη είναι τα ακόλουθα:
α. της αχλαδιάς. Το θηλυκό γεννά ένα αβγό, που το αποθέτει στον οφθαλμό του άνθους στη διάρκεια του χειμώνα. Μετά από τρεις μήνες βγαίνει η προνύμφη, που κατατρώγει όλους τους ανθικούς οφθαλμούς καθιστώντας το δέντρο άγονο. Η προνύμφη είναι γνωστή στους οπωροκαλλιεργητές με την ονομασία χειμωνιάτικο σκουλήκι.
α. της μηλιάς. Προσβάλλει τα άνθη τουδέντρου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καταπολέμησης της συγκεκριμένης κάμπιας και ένας από αυτούς είναι το ασβέστωμα του δέντρου με διάλυμα ασβέστου και θειικού χαλκού.
α. ο μέγας. Είναι το πιο καταστροφικό παράσιτο για το βαμβάκι. Στη διάρκεια της άνοιξης το ανεπτυγμένο έντομο προσβάλλει τα φύλλα και τους οφθαλμούς των νέων βλαστών. Το καλοκαίρι αποθέτει τα αβγά του μέσα στην κάψα του βαμβακιού και οι προνύμφες που εκκολάπτονται από τα αβγά προκαλούν την τελική καταστροφή του φυτού. Αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους, όπως ψεκασμό με εντομοκτόνα, πρώιμη ωρίμανση του φυτού, τίναγμα των φυτών και καύση κλπ.
Άλλα είδη, επίσης επιβλαβή, είναι οι α. της κερασιάς, της αμυγδαλιάς και της φράουλας.
* * *ο (Α ἀνθονόμος, -ον)νεοελλ.γένος κολεόπτερων εντόμωναρχ.(για τόπο) γεμάτος άνθη.
Dictionary of Greek. 2013.